Stål
Dette kapitlet omhandler kapasitetskontroller og andre beregninger som Focus Konstruksjon utfører for stålsegmenter. Kapitlet er kun relevant dersom stålmodulen er installert.
Focus Konstruksjon implementerer to standarder for kontroll av stålsegmenter:
- Norsk Standard for prosjektering av stålkonstruksjoner. NS 3472, 3. utgave 2001
- Eurokode 3: Prosjektering av stålkonstruksjoner, som består av standardene EN 1993-1-1 og EN 1993-1-2.

Materialparametrene som foreslås for stål er:
- Elastisitetsmodul: E = 210 000 N/mm2
- Skjærmodul: G = 81 000 N/mm2 (80 000 N/mm2 i NS 3472)
- Tyngdetetthet: r = 77 kN/m3
- Varmeutvidelseskoeffisient: a = 1.2·10-5 K-1
I Focus Konstruksjon kan man velge mellom 14 fasthetsklasser. Den foreslåtte fasthetsklassen er S355. Man kan også velge egendefinert stålkvalitet, hvor flytespenningene oppgis av bruker.
Dimensjonerende materialfasthet fd er gitt som en karakteristisk fasthet (flytespenning) dividert med materialkoeffisient:
Flytespenningen fy avhenger av stålkvaliteten og av tverrsnittets form (godstykkelse). Se tabell i standarden. Materialfaktoren gm er avhengig av hvilken kontroll som utføres. For påvisning av tverrsnittskapasitet skal materialfaktoren settes lik gM0 = 1.00, og for beregning av stavknekking skal materialfaktoren settes lik gM1 = 1.00. (I NS 3472 brukes gM1 = 1.10 i begge tilfellene.)

Det er to måter å dimensjonere et ståltverrsnitt på: elastisk dimensjonering og plastisk dimensjonering. Elastisk dimensjonering tillater flytning i mest påkjente punkt i tverrsnittet, mens plastisk dimensjonering tillater at hele tverrsnittet flyter. Det sier seg da selv at den plastiske kapasiteten til et tverrsnitt alltid er større enn den elastiske, forutsatt at tverrsnittet lar seg dimensjonere etter plastisitetsteori. Det er tverrsnittsklassen som avgjør hvilke dimensjoneringsmetoder som er tillatt. Tverrsnittsklassen til et tverrsnitt er bestemt av tverrsnittets dimensjoner (slankhet) og belastningssituasjon. For åpne tverrsnitt bestemmes tverrsnittsklassen til de enkelte tverrsnittskomponentene hver for seg, og tverrsnittets klasse er lik den laveste av de enkelte komponentenes klasser. Tverrsnittsklasse for forskjellige tverrsnitt og tverrsnittsdeler er listet opp i standarden. De tre tverrsnittsklassene som er aktuelle i Focus Konstruksjon, er klasse 2, klasse 3 og klasse 4. Klasse 1, som tillater bruk av flyteleddsmetoder med full rotasjon, dvs. omfordeling av krefter i konstruksjonen, er med dagens beregningsmetode i Focus Konstruksjon (tverrsnittskreftene bestemmes med antagelse om lineært elastiske materialer) umulig å utnytte. Tverrsnittsklasse 2 tillater at tverrsnittet dimensjoneres etter plastisitetsteori, mens tverrsnitt med tverrsnittsklasse 3 bare kan dimensjoneres etter elastisitetsteori. Tverrsnitt med tverrsnittsklasse 4 får lokal knekning for en spenning som er lavere enn flytespenningen i mest påkjente fiber, og krever spesiell beregning. I disse tilfellene regner programmet ut et effektivt tverrsnitt hvor de knekningsutsatte delene av tverrsnittet er tatt bort. Kapasitetsutnyttelsen beregnes da for det effektive tverrsnittet. Kapasitetskontroll i tverrsnittsklasse 4 er bare tilgjengelig hvis man bruker Eurokode; hvis man bruker Norsk Standard blir disse tverrsnittene ikke kontrollert (de blir hvite i kapasitetskartet).

Stabilitet
I stabilitetskontrollen for stål spiller momentvariasjon langs bjelken/søylen en stor rolle. Programmet baserer seg på at det er entydige sammenhenger mellom segmentene og de fysiske konstruksjonselementene. Hvis en bjelke/søyle i Focus Konstruksjon blir delt opp i to eller flere segmenter, har programmet ingen mulighet til å finne endekreftene eller momentforløpet til bjelken/søylen. Dette kan gi resultater til usikker side i stabilitetskontrollen..
Lokale effekter
Focus Konstruksjon tar ikke hensyn til lokale spenningsforhøyelser rundt innføring av punktlast og opplegg. For eksempel er hatteprofil ofte belastet på de utstikkende flensene, og dette skaper moment og dermed bøyespenninger på tvers av bjelkeaksen:
Figuren til venstre viser belastning av hatteprofilets flens, og figuren til høyre viser bøyemomentet som denne belastningen gir i nedre høyre del av tverrsnittet. Bøyemomentet gir bøyespenninger på tvers av bjelkeaksen som Focus Konstruksjon ikke tar hensyn til; de må kontrolleres manuelt.
Hvelvningstorsjon
Focus Konstruksjon tar ikke hensyn til hvelvningstorsjon. Denne effekten oppstår i torsjonsbelastede tverrsnitt som ikke er hvelvningsfrie og som er innspent slik at hvelvning er forhindret. Aksialspenningene i torsjonspåkjente I-profiler, kanalprofiler og hatteprofiler kan derfor være underestimert.

Her er en oversikt over hva som kontrolleres for stål i de forskjellige grensetilstandene.
Bruddgrensetilstanden
Dimensjonskontrollene er organisert i én tverrsnittskontroll og én stabilitetskontroll. Konstruksjonen kan dimensjoneres etter elastisitetsteori eller plastisitetsteori (hvis tverrsnittsklassen tillater det).
Ulykkesgrensetilstanden
Ulykkesgrensetilstanden er i Focus Konstruksjon ensbetydende med brann. Ulykkesgrensetilstanden kontrolleres i hovedsak som bruddgrensetilstanden, men med følgende modifikasjoner:
Når man regner i grensetilstand brann tas det hensyn til at flytespenning og elastisitetsmodul reduseres når temperaturen øker. Standardene EN 1993 og NS 3472 angir i tabeller hvordan fy og E reduseres med temperaturen. Skjærmodulen G reduseres i Focus Konstruksjon på samme måte som E.
I tillegg til reduksjon av flytespenning og E-modul angir standardene enkelte modifikasjoner i forhold til formlene og metodene som benyttes i bruddgrensetilstanden.
Materialkoeffisienten gm for stål blir av programmet automatisk satt lik 1.0 før beregning i ulykkesgrensetilstanden.
Bruksgrensetilstanden
I bruksgrensetilstanden skal konstruksjonen kontrolleres for
- deformasjoner som har betydning for den normale bruk av konstruksjonen eller byggverket
- vibrasjoner eller svingninger som gir ubehag eller påvirker bruk av konstruksjonen eller byggverket
- lokale skader som har betydning for konstruksjonens eller byggverkets levetid
Focus Konstruksjon er behjelpelig med bare den første av disse tre kontrollene. Programmet beregner forskyvningene, men brukeren må selv kontrollere om deformasjonene er akseptable. Kapasitetsutnyttelse kan beregnes også i bruksgrensetilstanden, men da er bare elastisk beregning tillatt. Materialkoeffisienten gm for stål blir av programmet automatisk satt lik 1.0 før beregning i bruksgrensetilstanden.

Et tverrsnitts elastiske kapasitet er bestemt ved initiell flytning i det mest påkjente punkt i tverrsnittet. Etter von Mises’ teori oppstår flytning når jevnføringsspenningen sj blir lik dimensjonerende flytespenning fd. Dimensjoneringskravet i elastisitetsteorien er derfor
Jevnføringsspenningen beregnes etter formelen
.
Komponentene i sj er
Her er S’y og S’z statisk moment (første arealmoment) om hhv. y-aksen og z-aksen for den delen av tverrsnittet som ligger ”utenfor” snittet vi betrakter, og t er tykkelsen av tverrsnittet i det betraktede snitt.
Jevnføringsspenningen skal være innenfor tillatt grense i hele tverrsnittet. Siden vi kjenner fordelingen av spenningene over tverrsnittet, kan vi plukke ut noen få punkter hvor jevnføringsspenningen kan ha sin maksimale verdi, og beregne den i hvert av disse punktene. Dette har vi gjort, og hver tverrsnittsform har et eget sett med punkter hvor jevnføringsspenningen sjekkes.
Kontroll mot jevnføringsspenning gjelder kun dersom tverrsnittsklassen er 3 eller mindre. I tverrsnittsklasse 4 brukes i stedet formel (6.44) i EN 1993-1-1:

Mens elastisitetsteorien tillater flytning kun i mest påkjente fiber, tillater plastisitetsteorien at hele tverrsnittet flyter.
Obs I henhold til tabell 7 i NS 3472 kan L-profiler ikke kontrolleres etter plastisitetsteori, da profilet kun kan tilhøre tverrsnittsklasse 3 eller 4.
Den plastiske tverrsnittskontrollen utføres etter NS 3472 pkt. 12.2.3 – 12.2.8.
Aksialkraft
For normalkraft gjelder:
Moment
For moment om én akse gjelder:
For biaksialt moment beregnes kapasiteten som
hvor a og b er tverrsnittsavhengige eksponenter gitt i NS3472/3 Tabell 9.
Skjærkraft
For skjærkraft gjelder:
Av er skjærarealet. Skjærknekking (12.4.4) tas ikke hensyn til.
Moment og aksialkraft
Ved samtidig moment og aksialkraft reduseres momentkapasiteten:
er reduksjonsfaktor på grunn av aksialkraft, for den relevante
bøyningsaksen. Denne faktoren er avhengig av tverrsnittsformen. Kapasitetsutnyttelsen beregnes som
hvor a og b er tverrsnittsavhengige eksponenter gitt i NS3472/3 Tabell 9.
Moment og skjærkraft
Skjærkraftens innvirkning på momentkapasiteten neglisjeres dersom
For større skjærkrefter regnes det med en redusert flytespenning fd,V i tverrsnittets skjærareal:
hvor
Vi kaller skjærarealets reduserte motstandsmoment for Wp,V og finner tverrsnittets reduserte momentkapasitet MVd:
Kapasitetsutnyttelsen er lik den største av
og
hvor a og b er tverrsnittsavhengige eksponenter gitt i NS3472/3 Tabell 9.
Moment, aksialkraft og skjærkraft
Hvis
dimensjoneres tverrsnittet for moment og aksialkraft, uten hensyn til skjærkraften.
For større skjærkrefter er den reduserte momentkapasiteten lik
hvor Md,N er tverrsnittets momentkapasitet redusert for aksialkraft, uten hensyn til skjærkraften. Md,fl er momentkapasiteten av flensene alene.
Med denne reduserte momentkapasiteten beregnes kapasiteten forøvrig som for kombinasjonen av moment og aksialkraft (NS 3472/3 12.2.6).

Mens elastisitetsteorien tillater flytning kun i mest påkjente fiber, tillater plastisitetsteorien at hele tverrsnittet flyter.
Obs I henhold til tabell 5.2 i EN 1993-1-1 kan L-profiler ikke kontrolleres etter plastisitetsteori, da profilet kun kan tilhøre tverrsnittsklasse 3 eller 4.
Den plastiske tverrsnittskontrollen utføres etter EN 1993-1-1 pkt. 6.2.3 – 6.2.10.
Aksialkraft
For aksialkraft gjelder:
Moment
For moment om én akse gjelder:
For biaksialt moment beregnes kapasiteten som
hvor a og b er tverrsnittsavhengige eksponenter gitt i EN 1993-1-1 6.2.9.1 (6).
Skjærkraft
For skjærkraft gjelder:
Av er skjærarealet. Skjærknekking tas ikke hensyn til.
Torsjon
For torsjon gjelder:
Som tidligere nevnt, blir ikke hvelvningstorsjon tatt hensyn til.
Torsjon og skjærkraft
Torsjon reduserer skjærkraftkapasiteten fra Vpl,Rd til Vpl,T,Rd som beskrevet i EN 1993-1-1 6.2.7 (9).
Moment og skjærkraft
Skjærkraftens innvirkning på momentkapasiteten neglisjeres dersom
For større skjærkrefter regnes det med en redusert flytespenning fd,V i tverrsnittets skjærareal:
hvor
Her er skjærkraftkapasiteten redusert for torsjon (hvis torsjon er til stede). Den reduserte flytespenningen gir opphav til reduserte momentkapasiteter. Vi kaller skjærarealets reduserte motstandsmoment for Wp,V og finner tverrsnittets reduserte momentkapasitet MV,Rd:
Kapasitetsutnyttelsen er lik den største av
og
hvor a og b er tverrsnittsavhengige eksponenter gitt i EN 1993-1-1 6.2.9.1 (6).
Moment og aksialkraft
Ved samtidig moment og aksialkraft reduseres momentkapasiteten fra Mpl,Rd til MN,Rd som beskrevet i EN 1993-1-1 6.2.9.1. Hvor mye momentkapasiteten reduseres, er avhengig av tverrsnittsformen. Kapasitetsutnyttelsen beregnes som
hvor a og b er tverrsnittsavhengige eksponenter gitt i EN 1993-1-1 6.2.9.1 (6).
Moment, aksialkraft og skjærkraft
Hvis
dimensjoneres tverrsnittet for bøyemoment og aksialkraft, uten hensyn til skjærkraften.
For større skjærkrefter regnes det med en redusert flytespenning fd,V i tverrsnittets skjærareal, som beskrevet i avsnittet for moment og skjærkraft. Med denne reduksjonen av flytespenningen, beregnes kapasiteten som for kombinasjonen av moment og aksialkraft.

Stabilitetskontrollen utføres etter punkt 12.3 i NS 3472.
Konstruksjonsdeler belastet med aksialtrykk og moment skal tilfredsstille kapasitetskravet
hvor ky og kz er momentkorreksjonsfaktorer (mer om disse nedenfor), og
og
er normaliserte momenter.
Videre er
,
hvor cmin er den minste av knekkfaktorene cy og cz for knekking om henholdsvis y-aksen og z-aksen.
For staver med konstant aksialkraft og konstant tverrsnitt er ci (i = y, z) gitt som en funksjon av den relative slankhet:
der fki er knekkspenningen for den gitte aksen og
a er ekvivalent formfeilsfaktor fra tabell 10 i NS 3472. Den relative slankheten er
hvor absolutt slankhet l er
.
Momentkorreksjonsfaktorene ky og kz er gitt av
bM,i er ekvivalent momentfaktor og gitt i standardens tabell 12.
Hvis ikke vipping er forhindret, skal konstruksjonsdelen også tilfredsstille følgende kapasitetskrav:
med
bM,LT er gitt i standardens tabell 12, og cLT er vippingsfaktoren:
med
aLT er ekvivalent formfeilsfaktor; verdien er 0.21 for valseprofiler og 0.49 for sveiste profiler. Den relative vippeslankheten er
Mcr er det lineariserte elastiske vippemomentet, og defineres i punkt B.12.3.4:
Faktorene k, kw, C1, C2 og C3 er gitt i tabellene B.3 og B.4. Høyden zg er avstanden mellom lastangrepspunkt og skjærsenter:
zj er definert ved
der

Stabilitetskontrollen utføres etter punkt 6.3 i EN 1993.
Konstruksjonsdeler belastet med aksialtrykk og moment skal tilfredsstille kapasitetskravene gitt i ligning (6.61) og (6.62):
hvor kyy , kyz, kzy og kzz er interaksjonsfaktorer gitt i standardens tillegg B. ΔMy,Ed og ΔMz,Ed er momenter på grunn av flytting av nøytralaksen i tverrsnittsklasse 4. Dersom tverrsnittsklassen er mindre enn 4, er disse momentene lik null.
For staver med konstant aksialkraft og konstant tverrsnitt er knekkfaktoren ci (i = y, z) gitt som en funksjon av den relative slankhet:
der fki er knekkspenningen for den gitte aksen og
a er ekvivalent formfeilsfaktor fra tabell 6.1 i EN 1993-1-1. Den relative slankheten er
hvor absolutt slankhet l er
.
Hvis ikke vipping er forhindret, skal konstruksjonsdelen også tilfredsstille følgende kapasitetskrav:
hvor
- Wy = Wpl,y for tverrsnitt i klasse 1 eller 2
- Wy = Wel,y for tverrsnitt i klasse 3
- Wy = Weff,y for tverrsnitt i klasse 4.
cLT er vippingsfaktoren:
med
aLT er ekvivalent formfeilsfaktor hvor verdien tas fra EN 1993-1-1 Tabell 6.3. Den relative vippeslankheten er
Mcr er det lineariserte elastiske vippemomentet. Eurokode 3 gir ingen informasjon om hvordan Mcr skal bestemmes, så vi bruker fremgangsmåten gitt i NS 3472, 3. utgave 2001, punkt B.12.3.4:
Faktorene k, kw, C1, C2 og C3 er gitt i tabellene B.3 og B.4 i NS 3472. Høyden zg er avstanden mellom lastangrepspunkt og skjærsenter:
zj er definert ved
der

For skall utføres elastisk spenningskontroll i henhold til EN 1993-1-6 punkt 6.2.3:
Kapasitetskontroll for skall er ikke tilgjengelig dersom man bruker Norsk Standard.

Siden aksialkraften N er den eneste størrelsen i stabilitetskontrollen som kan variere langs segmentene, vil stabilitetskontrollen for stål etter NS 3472 i Focus Konstruksjon vanligvis gi konstant utnyttelse i hele segmentet.
Stabilitetsutnyttelsen for stål i Focus Konstruksjon blir større enn null selv om brukeren setter knekk- og vippelengder lik null. Det kommer av utformingen av formlene for knekning, der det momentet divideres med momentkapasitet for hhv. bøyning og vipping. Momentkapasiteten for bøyning er uavhengig av knekklengde, og momentkapasiteten for vipping blir aldri større enn momentkapasiteten for bøyning.